Laksefiske i Gaula ved Skjulosen og Almåsbrua - Midtre Gauldal

Flotte laksestrekninger. Spennende fiske etter laks.

Arter

  • Laksefiske

Beliggenhet

Viktige datoer


06.05.2024 kl. 09:00

Kontakt selger

Statskog SF

74 21 30 00 tast 1

friluftstorget@statskog.no

Kjøp laksefiske her

Om selger

Statskog er en garantist for at alle har tilgang til jakt og fiske. Statskog legger til rette for friluftsliv på egen grunn.

 

La deg inspirere

 

Statskogs personvernerklæring

Fiskekvoter

Gaula lakseelv

Det er innført kvotebegrensninger i henhold til gjeldende forskrift.

Gaula Elveierlag har for 2022 fastsatt følgende regler for fiske etter anadrome laksefisk i Gaula med sideelver. 

§ 1 Fisketid: Laks f.o.m. 1. juni t.o.m. 31. augustSjøørreten er fredet.

 

§ 2 Redskapsbruk: Til fangst av anadrom laksefisk er det bare tillatt å bruke stang. Det kan bare brukes ett redskap per person, ett snøre per redskap og ett agn per snøre. Redskapen skal ikke forlates under fiske. Som agn er det bare tillatt å bruke naturlig mark*), sluk, spinner, flue og wobbler med maks en trippelkrok (unntak Sokna). Fiske med reke eller kunstig mark**) er forbudt. Ved innførsel av naturlig mark til Norge må nasjonalt regelverk følges. 
Det skal ikke brukes agn med mer enn til sammen tre enkeltkroker eller en trippelkrok Avstanden mellom krokstammen og krokspissen skal ikke være større enn 13 mm, for enkeltkrok ikke større enn 15 mm. 
Ved bruk av flue som agn skal flytende dupp eller fluesnøret utgjør kastevekten, dvs. at vekten ikke skal ligge i kroken, i tuben eller i annen del av utstyret. Bruk av søkke er bare tillatt ved fiske med mark. Ved fiske med dupp skal duppen flyte på overflaten. Det er forbudt å fiske på en slik måte at fisken sannsynligvis vil krøkes.

I sidevassdraget Sokna er det kun tillatt med mark med søkke og flue.

I Gaula med sidevassdrag blir det automatisk innført lett fiske***) ved lav vannføring. Gaulfossen er referansepunkt. Ved 20m3 og lavere inntrer lett fiske. Dette opphører igjen ved 25m3 . Fiskerne er selv ansvarlige for å holde seg oppdatert på dette. Lett fiske kan også bli innført i deler av vassdraget på kort varsel. Dette blir i så fall kunngjort på gaula.no.
*) Naturlig mark = biologisk mark, eksempelvis meitemark ,

**) Kunstig mark = teknisk produsert mark, eksempelvis Gulp 
***) Lett fiske er fiske med: 
a) flue hvor flytende dupp eller flytende fluesnøre utgjør kastevekten, b) mark med eller uten dupp. Søkke er forbudt


§ 3 Fangstkvoter: Kvote for avlivet laks er maks 1 stk pr døgn, 2 stk pr uke og 4 stk pr sesong. Man kan maks avlive 1 laks over 80 cm. Kvoten gjelder for den enkelte fisker og kan ikke overføres. Det er personen som kroker fisken som må ta den på kvoten.
Døgnkvoten er definert som det antall laks en person samlet kan avlive i løpet av ett døgn (fiskedøgnet). Fiskedøgnet følger døgnangivelsen på fiskekortet (for ukekort og sesongkort følges datodøgnet). Når døgnkvoten er nådd, skal alt fiske avsluttes inntil nytt fiskedøgn starter. Ukeskvoten er definert som det antall laks en person samlet kan avlive i løpet av en uke (fiskeuke). Fiskeuken følger ukesangivelsen på fiskekortet. For sesongkort følges ukesnummeret. Når ukeskvoten er nådd, skal alt fiske avsluttes inntil ny fiskeuke starter. Sesongkvoten er det antall laks en person kan avlive i løpet av en sesong. Når sesongkvoten er nådd skal alt fiske avsluttes inntil ny sesong starter.

 

§ 4 Maksmål, Minstemål og gjenutsetting: All laks under 35 cm skal settes levende ut igjen. Vinterstøing skal settes ut. All sjøørret skal settes levende ut. All hunnlaks skal fra og med 1. juli til og med 31. august settes levende ut igjen. Er man i tvil om fiskens kjønn skal fisken settes levende ut. Vi anmoder om at all gytefarget laks settes levende ut. Er man i tvil om fisken vil overleve en gjenutsetting skal fisken avlives og innleveres før fisket gjenopptas. Fisken går ikke på kvoten når den er bekreftet innlevert. Dette gjelder også ved feilbedømmelse av kjønn. Levende gjenutsatt fisk regnes ikke med i kvoten. Gjenutsetting av fisk skal skje skånsomt og i tråd med Gaula Fiskeforvaltnings retningslinjer.


§ 5 Fangstrapportering: All laks og sjøørrett skal innrapporteres kontinuerlig til Gaula Fiskeforvaltning(senest innen tre døgn) i gjennom hele sesongen, også gjenutsatt fisk. Fangstrapporten skal minimum inneholde; dato, vald, art, vekt, fiskerens fulle navn, redskap og om fisken er avlivet eller gjenutsatt. Alle fangstopplysninger vil bli publisert på www.gaula.no.  Fiskeren har ansvaret for å ta og innlevere skjellprøver av all avlivet laks.


§ 6 Regulering av fiske ved fosser, stryk og bruer:

I Storhølen nedenfor Gaulfossen er det i tiden fra 1-30 juni kun tillatt med mark uten søkke og flue. 
Fra Eggafossen og ned til utløpet av hølen ca 100 meter nedenfor er det kun lett fiske i perioden 1. juni-31. August. 

Lett fiske er fiske med: 
a) flue hvor flytende dupp eller fluesnøret utgjør kastevekten, b) mark med eller uten dupp. Søkke er forbudt. 
Det er forbudt å fiske i fisketrapper, fiskerenner og konstruksjoner som har til hensikt å lette fiskegangen. Dette gjelder Fløyfossen og Gammelbrufossen i Bua.

§ 7 Desinfisering av fiskeredskap: All fiskeredskap, håver, vadere, vadebukser, båter og lignende som er brukt i andre vassdrag i inneværende sesong skal desinfiseres før bruk i Gaula. Ved innførsel av fiskeutstyr, håver, vadere, vadebukser, båter og annet utstyr til Norge skal alt være rengjort og desinfisert før det kan tas i bruk i elvene. Attest på at dette er utført skal vises fram ved leie av fiske eller kjøp av fiskekort. Attesten skal tas med og vises fram ved eventuelle kontroller. Desinfisering er gratis for alle under 18 år.

§ 8 Gytebestandsmål og forsesongevaluering

Innen utgangen av juli skal man foreta en bestandsvurdering med sikte på å sette i verk ekstraordinære tiltak dersom det er fare for at gytebestandsmålet ikke vil bli nådd. Det vil på samme grunnlag også bli foretatt en forsesongevaluering i juni.

 

§ 9 Straffebestemmelser: Brudd på reglene samt medvirkning til brudd er straffbart. Overtredelse kan medføre gebyr eller eventuelt politianmeldelse. Fiske kan ikke gjenopptas før ilagt gebyr er betalt. Gebyr for manglende desinfisering, manglende rapportering og brudd på reglene i forbindelse med redskapsbruk er kr. 3000,-. Gebyr for kvotebrudd og medvirkning til kvotebrudd er kr 6000,-. I tillegg til gebyr blir vedkommende som blir tatt for kvotebrudd bortvist for inneværende og påfølgende sesong fra Verdalselva, Stjørdalselva, Orkla og Gaula. Manglende innlevering av skjellprøve kvalifiserer til gebyr på kr 500,-.  Eier/ utleier / kortselger har plikt til å orientere om det gjeldende regelverk i elva, samt å kontrollere om fiskeren har løst Fiskeravgift og har gyldig desinfiseringsattest.

 

§ 10 Ikrafttreden: Reglene trer i kraft 15. mai 2022.             

Fangstrapportering

For å fiske her må du levere fangstrapport etter turen.

Rapporter fangst

Mer detaljert beskrivelse

Adkomst. Fiskere må parkere ved Allmenningsveien. Det er for dårlig vei og lite plass til parkering. Fint å gå ned til Laksevaldet. 

 

Farlig ferdsel i og på jernbanen

Togførere på Rørosbanen har opplevd flere hendelser den siste tiden der de har observert hobbyfiskere i og ved jernbanesporet. Dette gjelder særlig på strekningen mellom Langlete stasjon (Midtre Gauldal) og Singsås stasjon (Holtan), der det er  personer som fisker i Gaula oppholder seg i og ved sporet.  

Det passerer tog en gang i timen  her, og i helgen har flere togførere måttet ta nødstopp for å stanse toget på grunn av dette. Det oppleves som svært stressende for togfører at personer oppholder seg i og ved sporet. Toget kommer susende i mer enn 100 km/t, det kommer nesten lydløst, det kan ikke svinge unna og bruker 1 kilometer eller mer på å stoppe. Selv om mange tror de kjenner rutetabellen inn og ut, kan du aldri stole helt på at du vet når neste tog kommer. Godstog og arbeidstog står ikke i tabellen. Det er viktig å ha dette i mente, og å uansett ikke krysse andre steder enn der det er trygt og lovlig.

 

Det er både farlig og ulovlig å oppholde seg i og ved jernbanesporet samt å krysse sporet der det ikke er en planovergang. Det er med livet som innsats å gjøre dette. Skal du krysse jernbanen, er det kun trygt og lovlig der det finnes planovergang, eller vei over eller under jernbanen. Førerhuset er arbeidsplassen til lokføreren. For dem er det selve skrekken å se folk på linja foran seg, og ikke ha mulighet til å svinge unna, eller stoppe i tide. De sitter med hjertet i halsen, og må bare bremse, tute og håpe at de som er i og ved sporet klarer å kaste seg langt nok unna sporet i tide. 

 

«Alt du bør vite om planoverganger»:

Norsk versjon: https://www.banenor.no/planoverganger/

Engelsk versjon: https://www.banenor.no/en/level-crossings/

Tysk versjon : https://www.banenor.no/bahnubergange/

 

Fiskeregler

Fiskekort er kun gyldig sammen med bevis for betalt fiskeravgift.

Kartet på salgssiden er kun veiledende. Oppmerking i elva, og/eller lokale fiskeregler, er til enhver tid gjeldende for gyldig fiskeområde.

Fiskeregler/vilkår

Ved kjøp av dette kortet aksepterer du vilkårene/fiskereglene som er nevnt under fiskekvoter på denne siden i tekst eller som en egen lenke. 

 

Som innehaver av fiskekort hos Statskog må fiskere være forberedt på at fisket ved behov kan reguleres. Eksempler på slike reguleringer kan være begrensninger av antall fiskere, fisketid, endringer av soner/vald og/eller innføring av fangstbegrensninger (bag-limit). Slike reguleringer gir ikke rett til refusjon av innbetalt beløp.

Fiskekort er personlig og kan ikke overføres til andre.

 

For kjøp av jakt-/fiskekort, som gjelder for en bestemt dato eller et bestemt tidsrom, foreligger ikke angrerett, jf. angrerettloven § 22 bokstav m.

Veibeskrivelse

For å komme til laksevaldet Sjulosen må man kjøre opp til Singsås og kjøre over til sørsiden av elva. Følg Allmenningsvegen fram til avkjøring Skjulosen og parker før veien til Skjolosen. For dårlig vei og liten plass til parkering ned mot elva. 

Almåsbrua - her følges også allmenningsvegen - bruk kart og ikke parker slik at det hindrer annen ferdsel. 

Gode fisketips

Almåsbrua sone 1 er den strekningen som er i midten på kartet. 

Almåsbrua sone 2 er Den strekningen som er i lengst nord på kartet.

Andre aktuelle tilbud