Hytte anno 1721 uten internett, strøm, vann - men med rødmalt utedo

Trolig en av Norges eldste utleiehytter. Opplev ekte norsk hytteliv i denne sjarmerende hytta fra 1721 i fredfulle og naturskjønne omgivelser!

Størrelse og ankomst

Senger til
3 personer
Antall soverom
0
Areal
20 m2
Ankomst
tidligst kl 17:00
Avreise
senest kl 11:00
Avstand fra vei
0 km (sommer)
0 km (vinter)

Adresse

Adresse
Skårvegen 482
Poststed
2425 Ljørdalen

Beliggenhet

Kontakt utleier

Arne Kjelsnes

+47 90068637

a-kjelsn@online.no

Video

Velg ankomst og avreise

Om utleier

Vi eier også Fulufjellet/Fulufjällets nationalpark Lodge, og fire identiske utleiehytter på Ljøratunet.. Alle fritidseiendommer kan leies på www.inatur.no

Om hytta

Hytta ble bygget i 1721 og er trolig en av Norges eldste hytter som utleies. Den er selvsagt  fortsatt uten innlagt strøm og vann, men med natur rett utenfor døren.
Sengetøy inkl håndklær må medbringes. Det er puter og dyner på hytta.

Tilberedning av varm mat skjer skjer ved hjelp av propan kokeapparat med to bluss.

Det opprinnelige seter­huset ble trolig oppført i 1721. Følgende renoveringer er bl.a. utført i den senere tid: 

 

-Malt utvendig

-Malt og beiset innvending
-Dyner og puter er skiftet
-Nytt kjøkken

Tradisjonelt er det enkle hyttelivet synonymt med utedo en kort spasertur fra hytta. Noe som fortsatt er en realitet.

Et godt alternativ for morgenvasken både  for store og små kan være en rask dukkert i elva  Ljøra - omlag 15 meter fra hytta..

Det er kjøreveg helt fram til hytta.

 

Hytte-/Avbestillingsregler

Hytteregler

Hytta leies ut til voksne, ansvarsbevisste ordensmennesker. Minimum leieperiode er 2 døgn.

Hytta skal forlates ryddig og rengjort og alt av søppel må tas med. 

Vær vennlig å ikke sett igjen noe som helst av medbrakt mat, heller ikke tørrmat eller drikke.

 

Avbestillingsregler

  • Oppholdet betales på inatur.no ved bestilling.
  • Ved avbestilling inntil 30 dager før oppholdet starter refunderes 85 % av beløpet.
  • Ved avbestilling mellom 30 - 10 dager før oppholdet starter refunderes 50 % av beløpet
  • Ved avbestilling mindre enn 10 dager før oppholdet starter gis ingen refusjon

 

Annet
Hytta kan og bookes på andre bookingplattformer. Din booking blir derfor endelig bekreftet i en egen mail fra oss for å være gyldig

Avbestilling skjer direkte til hytteeier. 

Vi anbefaler alle leietakere å ha sin reise-/avbestillingsforsikring i orden.

 

Nøkkelhenting

Hyttenøkkel i nøkkelboks henger lett synlig ved inngangsdøren til hytta. Kode oppgis etter booking og betaling.

Veibeskrivelse

Fra Oslo:

Fra Oslo kjører du E6 retning Lillestrøm og Hamar. ca 110 km. Rett sør for Stange ved Kolomoen svinger du av mot Elverum og kjører videre på riksvei 3. Etter 20 km går denne veien over i riksvei 25. Etter ytterligere 10 km kommer du til Elverum.
Fra Elverum følger du fortsatt riksvei 25 mot Nybergsund og Trysil. Etter ca. 65 km tar du av veien og videre mot Østby. På Østby tar du av til venstre mot Ljørdalen, 19 km asfalt/grusvei. Ev. kan du følge riksvei 25 mot Støa og ta av her til venstre mot Ljørdalen. Fra Støa til Ljørdalen er det 18 km.
Fra Oslo til Ljørdalen er det til sammen 230 km.
På Østby har du 2 alternativer:
1. Sving til venstre mot sentrum, etter ca. 600 meter svinger en på nytt til venstre mot Ljørdalen, mellom dagligvare butikkene. Til Ljørdalen er det omlag 19 km på grusvei. I Ljørdalen svinger en til høyre, kjør så omlag 600-700 meter. sving av mot Fulufjellet Alpinanlegget til venstre, over brua, sving høyre og følg skiltene mot Fulufjellet Alpinanlegget.
2. Fortsett videre mot Støa, forbi tollstasjonen mot Sverige og Sälen og følg skiltingen mot Ljørdalen, ved Støa svinger en til venstre mot Ljørdalen. Fra Støa til Ljørdalen er det omlag 18 km. Når du kommer til Ljørdalen følger du skiltene mot Fulufjellet Alpinanlegget. Veien om Støa er ca. 10 km lengre enn alternativ 1, imidlertid er veien vesentlig bedre.
Fra Gøteborg:

Når du kjører ut fra terminalen på kaia i Gøteborg, fortsett rett fram mot Masthugget. Du kommer opp på broen ved Fiskehamnsmotet og følger skiltingen mot sentrum. Sving til venstre og følg skiltingen mot E6 og Oslo i trafikkmaskinen ved Gullbergsmotet følges skilt vei 45 og Karlstad. Du kommer inn i Norge ved Langfloen. Fortsett riksveien mot Nybergsund, Østby og Ljørdalen som nevnt ovenfor.

Turtips

Grenseoverskridende naturopplevelser i Fulufjellets nasjonalparker. Tilgang på naturopplevelser og naturbaserte aktiviteter inkludert et rikt dyre- og fugleliv i nasjonalparker og annet naturlandskap medfører ofte at mennesker opplever fravær av stress, og dermed sterkere frihetsfølelse og tilfredshet.

Fulufjellets nasjonalparker - to nasjonalparker på ett fjell:

Her møtes Norge og Sverige i et stort vernet område for dyr og natur:

-Fulufjellet nasjonalpark
-Fulufjällets nationalpark

I nasjonalparkene finnes et nettverk av merkede stier.  Storbekkåsen er et godt startpunkt på norsk side for fotturer. Her kan du bl.a. gå en rundtur på Brynflået via riksrøys 127, eller du kan følge merket sti videre inn på Brynstigen i Sverige.

-Fulufjellet nasjonalpark i Norge
På stien inn i Fulufjellet nasjonalpark fra porten i Storbekkåsen er det steinlagt en ca 250 meter sti.  Trappetrinn med ulike høyder, noen steder nesten flatt, noen steder midt i mellom. Arbeidet ble utført av sherpaer fra Nepal i 2019. 
Fulufjellet med omkringliggende omland er for øvrig et av de viktigste områdene for den sakte ekspanderende bjørnestammen i Norge.  

Les mer:
 https://www.norgesnasjonalparker.no/nasjonalparker/fulufjellet/ 

-Forslag til fotturer
https://ut.no/turforslag/1113064/rundtur-langs-grensen-brynflaet-og-brynsvegen 
https://ut.no/turforslag/115372/brynfla-vandringsrute-56 
 
- Fulufjällets nationalpark i Sverige 
Fulufjällets nationalpark er et nesten uberørt naturområde. Mange velger å besøke Njupeskär, en av de høyeste fossene i Sverige på 93 meter. I den svenske delen av nasjonalparken kan en og oppleve bl.a. verdens eldste bartre - over 9.500 år gammel.

Les mer:
https://www.sverigesnationalparker.se/park/fulufjallets-nationalpark/
https://www.sverigesnationalparker.se/park/fulufjallets-nationalpark/upplevelser/vandringsleder/
 https://www.forskning.no/dna-skog/verdens-eldste-tre-vokser-naer-grensen-mellom-sverige-og-norge/2034739  

-Bråtafallet friluftsområde
Ved Bråtafallet i Bergåa, 14 km nord for Ljørdalen sentrum, kan du oppleve det vakre og ville i uberørt villmark. Det er laget skiltede stier og en rasteplass ved fallene slik at hele familien kan ta del i opplevelsene. I fossefallene kommer den røde Trysilsandstenen godt fram og gir en spennende kontrast til grønn vegetasjon og fosseslør.

-Forslag til fotturer
https://ut.no/turforslag/1112155767/bratafallet
https://ut.no/turforslag/1112156051/tranghlroa-90-km-turretur

Se også: 
https://www.youtube.com/watch?v=NBuxOIpdV_w 
https://www.youtube.com/watch?v=jquKucoTMus 
https://www.youtube.com/watch?v=-VPPqLKPXIU 

Støa kanal
Fra skogene i Ljørdalen var det nesten ikke solgt tømmer til midt på 1800-tallet. Problemet var å få transportert tømmeret til sagbrukene ved Karlstad i Sverige. Løsningen ble bygging av et fløtningsanlegg som er unikt i Skandinavia og antagelig i hele verden: Støa kanal
https://www.kanalspellet.no/stoa-kanal/

Ljørdalskonflikten - den lengste arbeidskonflikten i Norge
Den lengste arbeidskonflikten i Norge fant sted i Ljørdalen. Konflikten var mellom lokale skogsarbeidere og det svenske storkonsernet Stora Kopparberg Bergslag AB. Skogsarbeiderkonflikten
startet i 1931, og varte helt til det ble inngått overenskomst i 1937. Det betyr at skogsarbeiderne kjempet i nærmere sju år for sine rettigheter.
I forbindelse med 75-årsmarkeringen av Ljørdalskonflikten i 2007 ble det avduket en fem tonn tung minnestein ved Folkets Hus i Skåret.

-Rikt dyre-, fugle- og planteliv
Fuglekikking blir stadig mer populært, og mens det i enkelte andre land oppstår køer av fuglekikkere, har Fulufjellet med omland plass til alle som ønsker å se på fugler:

-Fugler
Svært ofte er du og fuglen de eneste som er tilstede. Blant verdens om lag 9 000 fuglearter har rundt 300 sitt naturlige miljø i Norge. I tillegg kommer det tidvis mer sjeldne fuglearter på besøk til bestemte årstider.
Fulufjellet med omland har et rikt og variert dyre- og fugleliv. Du kan gå på fuglekikking i nesten uberørt natur, og i Fulufjellet trives fuglearter i skogen, på fjellet og i vannet.

Skogsfugler som orrfugl og ringduer er ikke et uvanlig syn. Det er sett jordugle, haukugle, perleugle, rødstjert, traner og tårnfalk. Endelig nevnes at det tidvis også observeres jaktfalk og kongeørn.

Lavskrike regnes fortsatt lokalt som tømmerhoggerens beste venn. Fossekall og vintererler lever langs vann og vassdrag, og særlig ved hurtigstrømmende vann. Det samme gjør eksempelvis strandsnipe, gluttsnipe, enkeltbekkasin og stokkand.
Ringtrosten, fjellrype fiskemåke, terne oppholder seg i de høyereliggende strøk, mens bokfinken oppholder seg i skogen.
Andre fugler som tidvis kan observeres på Fulufjellet med omland er gråsisik, bjørkefink, gjøk, tårnfalk og kongeørn.
Det nevnes videre at gås og svaner ikke var å se i Fulufjellets omland på 80–90 tallet, blir nå observert. 
Offisielle navn på alle verdens fuglearter: https://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/
Fuglelyder: https://www.fuglelyder.net/ 
 
-Dyreliv
Bjørn, jerv og gaupe lever i Fulufjellet med omland. Ulv streifer tidvis innom Fulufjellet med omland.
Spesielt bjørnen har funnet seg godt til rette. Det anslås at flere bjørner ligger i hi på svensk og norsk side. Nasjonalparkene synes dermed å være et av de viktigste områdene for den saktevoksende bjørnestammen.  
Elg og hare er vanlige pattedyr i Fulufjellet med omland. Det samme gjelder eksempelvis rødrev, rådyr, gaupe, jerv og bever.

-Planteliv
 I det karrige miljøet på snaufjellet i nasjonalparkene står grantrær som trolig har svært høy alder. De vokser i grupper, spredt i terrenget. Noen av trærnes grener er bøyd ned mot bakken og har slått rot. Disse grenene kalles «senkere» og slike senkegrupper kan bli svært gamle. Det er gode levemiljø for mange lavarter, blant annet trollav. Trollav trives i værharde forhold. Lavere nede er artsmangfoldet rikere. 

Den fjellnære skogen har de største naturverdiene. Her finnes store arealer med naturskog og gammelskog av gran og furu. Stedvis har skogen urskogspreg med et rikt artsmangfold. Spredte gamle furuer på 300-400 år er ikke uvanlige. Verdens eldste registrerte tre, Old Tjikko, ei gran anslått å være 9550 år gammel, kan du se i den svenske delen av nasjonalparkene.

Vegetasjonen på fjellene er dominert av dvergbusker, gras, starr og siv, i tillegg til mos og lav. Både i nasjonal og internasjonal sammenheng er snaufjellet ekstremt artsfattig. 

Det er registrert mange sjeldne lav- og sopparter i nasjonalparkene.

-Bærplukking
Bær er skikkelige vitaminbomber. Sammenlignet med annen frukt og grønt har bær et spesielt høyt nivå av blant annet vitamin C og antioksidanter, som styrker immunforsvaret og kan hjelpe deg å holde deg ung og frisk.
 Du kan plukke blåbær, bringebær, multebær, tyttebær, sopp og urter i skogen og på fjellet når du befinner deg i utmark. Det er en del av allemannsretten. Det er bare å forsyne seg.

-Sykling
Det er godt tilrettelagt for sykling i Ljørdalen og i Fulufjellet, og det er utarbeidet flere forslag til både korte og lengre sykkelturer. Det finnes bl.a. mellom 15-20 mil med skogsbilveier som er velegnet til sykling. Det finnes også et nett av merkede stier i et lett og variert skogs- og fjellterreng:

https://fulufjellet.no/filer/Sykkelkart.pdf 
https://fulufjellet.no/images/Brenn%C3%A5srunden.png 
https://fulufjellet.no/images/Skj%C3%A6r%C3%A5srunden.png 
https://fulufjellet.no/images/Vestlirunden.png
https://fulufjellet.no/images/%C3%98ster%C3%A5srunden.png 

Sykkelstiene i Fulufjellet er ytterligere utbygget i de senere år. Det betyr bl.a. flere

Balanseelementer
Småhopp 
Doserte svinger

Bamserunden på 150 m er for de minste barna og har grønn vanskelighetsgrad. Blåbærrunden er på 350 m og passer for hele familien. Den har blå vanskelighetsgrad. Skogsrunden er på 2,1 km og har blå vanskelighetsgrad:

Les mer: https://fulufjellet.no/filer/Fulufjellet_Sykkel_Kartgrunnlag_2021.pdf 

-Sykling i Trysilfjellet
I Trysilfjellet finnes det sykling for alle nivåer, enten du tar dine første steg på balansesykkel eller er på jakt etter de villeste utfordringer. Her får du fart, spenning og nydelig utsikt med heis til toppen av fjellet, før det bærer ned noen helt fantastiske stier ned fjellet, eller i et stort nettverk blant Trysilfjellets mange sykkelstier. Du finner variert sykling i Trysilfjellet, fra småbarn til erfarne ekstremsportutøvere.

Les mer: https://www.trysil.com/stisykling/

Avstand: 36 km

-Skogs- og fjellturer
I turkartet til Ljøradalen Grendeutvalg finner du rikelig med forslag til fotturer. Det finnes turalternativer som passer for de fleste: Mor og far, gammel eller ung. Kondisjonssterke toppturfolk, kjærestepar og selvsagt de som søker ro på egen hånd.
Se:https://www.ljordalen.no/kart-og-turloyper/ 
https://www.salenvandring.se/ledbeskrivningar.php

Fisking, bading og kanopadling


-Fisking
Ljøra byr på fiske etter ørret og harr i vakker natur. Ljøra er ei middels stor elv med vekslende strømforhold, og har sitt utspring i Sverige, og renner inn i Sverige igjen ved Støa. Mange hevder med rette at Ljøra er ei topp fluefiskeelv. Gode muligheter for fangst av pen ørret og harr. 
Se: https://trysil-fellesforening.no/fiske-29677s.html

 -Bading
Det er kanskje ikke bading du først og fremst forbinder med et besøk i Ljørdalen og Fulufjellet, men du vil bli overrasket over alle de fine badeperlene som finnes:

En liten hyggelig badeplass finnes eksempelvis i Litjfossvika, omlag 200 meter nedenfor Ljøratunet. En morgendukkert i Ljøra er en forfriskende start på dagen. Det er i tilegg flere opparbeidede badeplasser – eks.:

Stortjønna 
Flersjøen – i Støa

-Kanopadling
Ljøra er også ei god elv for kanopadling. 

Forslag til kanoturer:
Fra Ljøratunet til Söten i Sverige beregnes ca. en dag inkludert noen stopp underveis.
En kortere tur vil være til Faksen, denne turen tar ca 4 timer.
Kanoutleie: https://fulufjellet.no/aktiviteter/kano

 Muligheter for å bestille henting.

-Golf frisbee
Frisbeegolf-banen i Fulufjellet har ni hull, og starter rett utenfor Restaurant Løa, i et variert terreng. Frisbee kan leies på Restaurant Løa.
Se: https://fulufjellet.no/aktiviteter/frisbeegolf

-Fulufjellet treningssenter
Her finner du et fullt utstyrt senter med maskiner, apparater, manualer og utstyr. Senteret ligger i lokalene til gamle Ljørdalen skole. Fulufjellet Treningssenter har en gymsal hvor du/dere kan klatre, leke og spille ballspill.

Se: https://fulufjellet.no/aktiviteter/treningssenter

Butikker- og serveringssteder
I sentrum finnes bl.a. følgende: Dagligvarebutikk, pub, bensinstasjon, snøscooterutleie og gave- og interiørbutikk.

Utflukter 
Ljørdalen er et godt utgangspunkt for utflukter både i regionen og i Sverige.

Avstander
Oslo: 236 km
Oslo lufthavn Gardermoen: 200,5 km
Stockholm: 450 km
Göteborg: 530 km
Nynäshamn: 508 km

Andre aktuelle tilbud