Fredelige Ljosdal seter i Numedal nær Trillemarka. Multemyrer, ørretvann og turområder!157/1

Nyt avkoblende dager i seterbu i Vergjedalen i Nore og Uvdal. Ljosdal ligger nordvest for Trillemarka naturreservat i idylliske setermiljø. Vei helt frem. Min. 2 døgn leie.

Størrelse og ankomst

Senger til
6 personer
Antall soverom
2
Areal
60 m2
Ankomst
tidligst kl 14:00
Avreise
senest kl 13:00
Avstand fra vei
0 km (sommer)
12 km (vinter)

Adresse

Adresse
Vergjedalsvegen 1868
Poststed
3629 Nore

Beliggenhet

Kontakt utleier

Anne Kari Brugaard

45600291

annebru@viken.no

Velg ankomst og avreise

Om utleier

Anne Kari Brugaard eier av Nordre Teigen gård i Wetterhusgrend i Nore. Gården ble overtatt i 1991. Leier også ut Haugestugu på Liseth setervoll i Åsbøseterdalen i utkanten av Hardangervidda. Jobber til daglig som lektor og rådgiver på Numedal videregående skole.

Om hytta

Nostalgiske Ljosdal seter i Vergjedalen ligger i et område hvor det ikke finnes hyttefelt i nærheten, men bare spredt setrebebyggelse. Det er mange flotte ørretvann for de fiskeintresserte og flere fine badeplasser i kulper og vann for de som vil ta seg en forfriskende dukkert. Her er fine turområder med mulighet for å gå i naturen og til andre setre til fots eller om man liker å sykle på de lange og mange grusveiene i området. Ljosdal ligger nordvest for Trillemarka naturreservat med mye urørt natur og grenser mot Eggedal. 

 

Ljosdal er opprinnelig setra til gården Nordre Teigen i Wetterhusgrend i Nore. Setra ligger rolig og usjenert til med gode solforhold, derav navnet. Det unike med denne setervollen er alle de tradisjonelle og orginale seterbygningene. Stor låve og hestestall i tillegg til fjøs med utrolige 24 båser til kuer. Seterbua er plassert oppe på et flaberg som gir et trivelig uterom å sitte å kose seg på mens man iaktar det historiske setermiljøet. Ved siden av Ljosdal renner elva Vergja og der henter man vann, men der er det også mulig å både bade og fiske. Naturen i Vergjedalen er variert og spennende. Når det er godt bærår finnes godt med blåbær i skogen og multer på de mange myrene og det er et rikt fugle og dyreliv i området. Dette er definitivt elgkongens rike, men som mange også vil beskrive som Kittelsen trolsk. Kanskje du vil høre «Det rusler og tusler, rasler og tasler» mens du er på besøk😉 Kansje du også kan hjelpe meg å finne Ljosdalskirka? Det skal være en stor stein i området som skal ha hatt en helt spesiell betydning for området. Ellers gjør som bukkenebruse/geitebukken, dra til seters for å gjøre deg ``fet`` og kos deg med god mat på berget og lad batteriene i behagelige og rolige omgivelser.

Ljosdal er med i Seterreisa hvor tilrettelagte opplevelser og aktiviteter, som fotokurs, langtur, aktivitetsdag, spinnekurs, klatremagasin ol., kan bestilles: www.seterreisa.no og www.seterreisa.no/arrangementer

Monsen på villspor gikk i Trillemarka området og måtte gi opp i krysset inntil Ljosdal setervoll. Se denne og få et inntrykk av naturen i området.

https://tv.nrk.no/serie/monsen-paa-villspor/sesong/2/episode/1/

 

 

Seterbua inneholder gang, åpen løsning med kjøkken/stue/oppholdsrom i det største rommet, vaske/tørkerom, lagerrom med solcelle instalasjoner og to soverom. Det ene soverommet har en dobbeltseng og plass til 2 personer og i det andre soverommet kan det ligge inntil 3 personer. I tillegg er det en divan i stua med plass til 1 person. Det er solcelleanlegg til lys, 12 v i stikontakter inne i hovedrommet og en stikkkontakt  240v transformator i boden til venstre, så en kan lade pc/mobil. Utedo og vedbod er i ute i stallen. 

 

Diverse info:

Varierende mobildekning i området samt avhengig av mobilabonnement. Ingen mobildekning på setervollen, men det er nå mulig å kople til Ice router og man kan leie router fra 199kr, si ifra hvis du ønsker dette før du kommer. 

 

Nøkkelinfo: Nøkler hentes i kodeboks og nærmere opplysninger fås før oppholdet.

Store nøkler er merket med farge:
rød: bom til setra ved brua over Vergja,
gul: bom videre innover i terrenget ( betal 20kr pr gang og legg i fiske konvolutt og legg i fiskekassa ved snuplassen),
blå: bom over Hektemogen ( har vært oppe i senere tid).

To mindre nøkler til hengelåser: en til seterbua og en til vedbod (den aller minste) i stallen).

 

Trengs flere sengeplasser er det mulig å leie enkle Ljosdalstallen med overnatting til 2 stk, må bookes separat via Inatur.no.

Turkart over Nore og Uvdal er å få kjøpt ved ankomst til setra, 250kr og vipps til 45600291, for husk det er variabel mobildekning i området.

NB! Vergjedalsvegen holdes åpen hele frem til Ljosdal frem til Jul! Ljosdalstallen på Ljosdal setervoll leies også ut. Ønsker man å garantere seg hele setervollen for seg selv kan dette avtales mot pristillegg, men forutsetter at stallen ikke allerede er bortleid.Ta i såfall kontakt i god tid i forkant av leieperioden.

 

Hytte-/Avbestillingsregler

Hytteregler

NB! Ljosdal leies ut for minimum 2 døgn i ukedagene. I helgene med ankomst fredag og avreise søndag. Ta kontakt ved spørsmål vedrørende leie av dager og perioder.

 • Hytta leies ut til voksne, ansvarsbevisste ordensmennesker.
 • Det er ikke tillatt å røyke inne.
 • Ingen bruk av utesko inne.
 • Hund er tillatt, men skal ikke være oppi senger eller sofa. Det er heller ikke tillatt å etterlate hunden alene i hytta.
 • Ta med hånddesinfeksjon, håndkle, glasshåndkle, oppvaskkluter, eventuelt engangskluter, gummihansker til vasking (3 stk), toalettpapir, tørkeruller, fyrstikker, tennbriketter, kubbestearinlys/telys, laken, sengetrekk og putevar.
 • Se over hytta når du kommer, og meld fra om du ser feil/mangler/skader. Se også over før du drar, og meld fra hvis det skulle være feil/mangler/skader når du drar. Hytta skal forlates slik den var da du kom.
 • Hytta skal ryddes og vaskes ved avreise om ikke annet er avtalt.
 • Ved mangelfull rengjøring og/eller skader på hytta, vil det bli lagt fram krav om rengjøringsgebyr (1000kr)  og/eller krav om erstatning for skader. Hvis du ikke ønsker å rengjøre selv er det mulig å bestille rengjøring mot 1000kr, men dette på avtales på forhånd.
 • Alt av søppel, tomflasker, aviser, medbrakt mat og drikke tas med.
 • Følg sjekkliste for stenging og rengjøring av hytta ved avreise som ligger i perm i den store hylla i stua.
 • Fyll ut sjekklista i permen, signer, ta i tillegg bilde av denne og den rengjorte hytta og sende til eiers mobile nr: 45600291.

 

Avbestillingsregler

 • Oppholdet betales på inatur.no ved bestilling.
 • Ved avbestilling inntil 30 dager før oppholdet starter refunderes 75% av beløpet.
 • Ved avbestilling mellom 30 - 10 dager før oppholdet starter refunderes 50 % av beløpet
 • Ved avbestilling mindre enn 10 dager før oppholdet starter gis ingen refusjon

 

Avbestilling/endring i leieforholdet skjer direkte til hytteeier.

Vi anbefaler alle våre kunder å ha avbestillingsforsikring sammen med sin reiseforsikring.

 

 

 

Nøkkelhenting

Koden sendes med kvitteringen etter at opphold på setra er registrert og betalt. Hytteeier kan ta kontakt før ankomst for å informere om nøkkelhenting m.m. ellers tar leietaker kontakt før oppholdet: ring 45600291. Gebyr på 1000kr for tap av nøkler.

Veibeskrivelse

Fra sør tar du av Rv. 40 rett sør for Lofthus gård, på grusvei skiltet Vergjedalsveien. Fra nord kan du ta av Rv. 40 ca. 2 km sør for Norefjord sentrum, inn vei skiltet Skogan og følg denne til du tar inn på Verjedalsvegen til venstre.

Hovedveien Vergjedalsvegen inn til Ljosdal er ca 18 km lang. Kjør til enden av  veien til du ikke kommer lenger. Åpne opp bommen (er åpen i elgjakten) til venstre over brua over elva Vergja inn på Ljosdal setervoll.

Nb! Vinteren 2023 er Vergjedalsvegen brøytet helt frem til snuplass før setra, 100 m å gå. (Vergjedalsvegen er åpen helt frem til Jul. Etter jul er det frem til 20 februar brøytet fra RV 40 og fra Vetterhusgrend inn til Hektemogen krysset 3.5 km unna Ljosdal seter etter skuterløype. Etter 20 februar brøytes det kun deler av hovedvegen fra RV 40 til Farmyrkrysset, ca 12km er da ubrøytet.) Mulig å komme inn hvis man har skuter og kjøreløyve til skuter eller om man kontakter meg, Anne Kari Brugaard 45600291 eller annen lokale skuter transport tilbyderen (Robin Farsund Bekkeseth 98457620). Uansett når man kjører bil innover Vergjedalen på vinteren er det lurt å ha med kjettinger eller dekkgrep,sag og spade i bilen.

Turtips

Ljosdal ligger i Nore og Uvdal kommune, i en sidedal av Numedal som kalles Vergjedalen. Her er det mange turmuligheter både på/til fots, truger, ski og sykkel.  Flotte fiskevann, mange multemyrer, gode blåbær og  tyttebær steder. Sist men ikke minst finner du deilig stillhet på Ljosdal og området rundt. Gode bademuligheter i Vergja og i tjønnan i området: Hanshaug fossen, Nedre Veavanntjønne og ved de gamle fløttingsdammene. I øst ligger Norges største naturreservat Trillemarka Rollagsfjell. Her er det flere merkede sommerstier og om vinteren går det skiløyper i området  og inn i verneområdet. Flere turtips er å finne på kartbladet Trillemaka Rollagsfjell:

 

https://www.kartbutikken.no/turkart/turkart-1-50-000/trillemarka-rollagsfjell

 

Det er også kort vei til Hardangervidda.

 

Uvdal alpin, en times kjøring (før Jul) www.uvdalalpin.com/web

Dresinsykling på den nedlagte Numedalsbanen,  30 minutters kjøring. www.veggli-vertshus.no

En times kjøring til Langedrag. www.langedrag.no

En halvannen times kjøring til Bjørneparken i Flå, via Haglebu. www.bjorneparken.no

Nore og Uvdal Bygdetun, 45 minutters kjøring.www.nore-og-uvdal-bygdetun.no

Program for Middelalderuka i Numedal. www.visitmiddelalderdalen.no

Andre aktuelle tilbud