Veteranhytta i Umbukta i Rana, rett ved svenskegrensen.

Hytte med fantastisk beliggenhet i Umbukta i Rana. Lett tilgjengelig, 30 meter fra E12. 8 sengeplasser. Gode tur-, jakt- og fiskemuligheter. Fint skiområde. Hund tillatt.

Hyttekalender

INVITER PÅ TUR! Del på

Hyttedetaljer

Størrelse og ankomst

Senger og utstyr til
8 personer
Antall soverom
4
Ankomst
tidligst kl 17:00
Avreise
senest kl 16:00
Avstand fra vei
0,03 km (sommer)
0,03 km (vinter)

Annet

Husdyr tillatt
Ja

Adresse

Adresse
Svenskveien
Poststed
8610 Mo I Rana

Veibeskrivelse

Følg E6 til Mo i Rana og til kryss rundkjøring mot E12. Deretter følg E12 ca 36,9 km mot Sverige. Hytta ligger ca 30 meter ved E12 på høyre side av veien. Vinterstid er nærmeste parkering ca 250 m fra hytta.

GPS-koordinater: 14.58489752 66.15230537

Om oss

Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) avd. Rana og omegn eier Veteranhytta. Til sammen er vi ca. 80 betalende medlemmer. Foreningen vår ble stiftet den 26. april.1990. Driften av hytta gjør medlemmene på dugnad. Hytta leies ut for å skaffe inntekter til driften av hytta.

Historikk:
Krigen kom til Rana 17.mai 1940 og varte som kjent i ca. 5 år. I denne tøffe tida for nasjonen vår, var det mange som fikk lide, både på kropp og sjel. Det ble etter hvert behov for et samlingssted for krigsveteraner og krigsfanger hvor en kunne finne ro og harmoni. Valget ble å bygge en hytte i naturskjønne Umbukta. Hytta ble altså bygd av disse hederlige og initiativrike krigsveteraner fra Rana i 1979-80. Beliggenhet ca.30 m fra E12, ca.1,3 km fra Umbukta fjellstue og ca.1,8 km fra riksgrensen mot Sverige. Eier: Krigsinvalideforbundet, avd. Rana. Hytta ble i starten flittig benyttet, både i fellesskap og i sosiale samlinger, men også av den enkelte medlem. Men av naturlige grunner falt medlemmene etter hvert fra, og det ble vanskelig å stable et funksjonelt styre på bena. Mangeårig leder av lokalforeningen, Erling Moe, måtte, etter lang og opprivende strid innad i lokalforeningen, kaste kortene. Etter vedtak på årsmøte, 11/7-2001, ble lokalforeningen nedlagt og hytta overlatt til Krigsinvalideforbundet (KIF). KIF overlot i sin tur hytta til FN-veteranenes landsforbund (FNVLF), som igjen overleverte den til Rana og omegn FN-veteranforening, som senere endret navnet til NVIO, avd Rana og omegn. I denne prosessen var tidligere generalsekretær Erling Hoem en viktig brikke og fødselshjelper. Hele prosessen ble godkjent av tidligere president Vigar Aabreck. En forutsetning fra KIF og FNVLF var at hytta måtte kunne benyttes av alle veteraner, samt lokale foreninger for handikappede barn og voksne. Disse forutsetninger har vi tatt til etterretning og effektuert. Ny festekontrakt mellom grunneieren, Statskog, og FNVLF v/RANFNVF er datert 20.12.2001. Skjøte på hytta er datert, 22.februar 2002.

Kontakt oss

NVIO avd. Rana og omegn

Roar Åsland, Svein Abelsen

92413266, 99022448

roar.aasland@outlook.com

Lenker på denne siden

 • Ingen lenker

Om hytta

Veteranhytta kan leies av alle.
Hytta har 3 soverom med 6 sengeplasser. I tillegg er det ett soverom ved inngangspartiet som er tilrettelagt for hund (plass for tre hunder) pluss en sengeplass. En sengeplass er på sofa i stuen. Totalt 8 sengeplasser. Det er også god plass til å anordne flatsenger på gulvet i stuen for opptil 4 personer, men da må liggeunderlag og sovepose tas med. Videre er det et uthus der ved og diverse redskaper og utemøbler er lagret. Hytta og uthuset har innlagt strøm. Hytta er godt utstyrt med dekketøy og utstyr for å lage mat. Stor og romslig terrasse, og i uthuset finner du bålpanne, grill og utemøbler. Båt med motor kan leies i tillegg, i sommerhalvåret. Båten tas opp for vinteren den 01.oktober, og kan ikke benyttes etter den datoen. Medlemmer i NVIO låner båten gratis. Ta med bensin til motoren. Men husk at det er garnforbud på Umaen og at fiskekort må løses. Link til Norgeskortet finner du lenger ned på denne siden.


Vi velger i dag å kalle hytta for Veteranhytta i Umbukta. Hytta har en fantastisk beliggenhet og er særdeles lett tilgjengelig, kun 30 meter fra E12. Men på vinterstid må parkeringsplassen ved E12 benyttes, ca 250 meter øst for hytta..
Hytta fungerer som er et unikt samlested for medlemmer i lokalforeningen. Men den fungerer også som et ypperlig tilbud til rekreasjon for den enkelte medlem. Tilbudet er åpent for alle medlemmer i NVIO, lokalt og sentralt. Medlemmer i NVIO har en rabatt på 50%. Alle som slutter opp om NVIO's vedtekter og formål kan bli medlemmer i foreningen.
Ved leie av hytta gjelder prinsippet: "Første mann til mølla ....". Unntatt fra dette er utleie for påske og første jaktuke på høsten. Her vil det bli foretatt trekning blant alle søkerne ca. en måned på førehånd.
Når hytta ikke er i bruk av medlemmer så leies den ut til andre.

Siden NVIO overtok hytta i 2002 har det vært utført mange små og store forbedringer og vedlikeholdsprosjekt. Her skal bl.a. nevnes: Ny flaggstang, alle 8 vinduer skiftet, ny innvendig paneling, ny kjøkkeninnredning, ny terrasse, oppretting av uthus, nytt elektrisk toalett, anskaffet 15fots båt med påhengsmotor , parabol-TV, fornying og oppgradering av det elektriske anlegget. Alle arbeider på hytta, unntatt elektrikkerarbeidene, er utført på dugnad av foreningens medlemmer.  Sommeren 2015 ble det boret en vann brønn og lagt vann frem til hytta, så nå er det slutt på å må medbringe vann. Vi ser dere gjerne på hytta. Velkommen.

Hytteregler/Avbestillingsregler

 • Bookinger belastes ved bestillingsdato.
 • Avbestillingsrett inntil 30 dager før leieforholdet starter, 85% av leiesummen refunderes.
 • Ved avbestilling mellom 30 - 7 dager før leieforholdet starter refunderes 50 % av leiesummen.
 • Ved avbestilling mindre enn 7 dager før leieforholdet starter gis ingen refusjon.
  Hvis hytta er ledig dagen før og etter ditt opphold kan det avtales andre ankomst og avreisetidspunkter. Ta kontakt for avtale.
 • Brannslokkingsapparat og røykvarslere skal sjekkes av leietaker ved ankomst.
 • Rutine for åpning og stenging av vann skal følges. Rutinen er oppslått på hytta.
 • Vær nøye med å følge bruksanvisningen for bruk av forbrenningstoalettet.
 • Forbruksartikler som toalettpapir, fyrstikker, stearinlys etc. er ikke inkl. i leien, og må medbringes. 

 

Rengjøring før avreise:

 • Utleien er basert på at leietaker etterlater hytta i ryddet og rengjort stand. Dette inkluderer komfyr, kjøleskap, bord, benker, stoler, senger og gulv. Vask med varmt vann og såpe. Bruk også støvsuger.
 • Søppel tas med hjem.
 • Hunder skal ikke ligge i møbler, senger eller på sengetøy.

Leietaker må dekke omkostninger som følge av manglende rengjøring.

 • Varmeovner skal slås av ved avreise. Forbrenningstoalett skal ikke slås av. Frostvakter i kjøkkenbenk og i vaskebenk på bad skal ikke slås av i vinterhalvåret.
 • Fyll vedkorg i hytta før avreise, sommer og vinter.

 

Nøkkelhenting

Kode til nøkkelboks sendes elektronisk sammen med betalingsbekreftelsen.

Turtips

Fjellene rundt byr på variert tur og jaktterreng. På vinterren er det også gode skiforhold fra hytta. Velg mellom flatt og lett terreng eller toppturer.
Det er gode fiskemuligheter i Umbukta. Isfiske på vinteren. Bare husk at det er totalforbud mot garnfiske. Ellers så er det bare å fiske i vei etter at du har kjøpt fiskekort. Hytta har egen båt m/motor.
Om du ønsker kan du dra til Sverige for å handle. Hytta ligger bare 1.8 km fra Riksgrensen og 1,3 km fra Umbukta fjellstue.

Andre aktuelle tilbud