Fluefiske i Engerdal

Store områder med ørret, harr, sik og røye hvor du kan dra på "oppdagelsesferd" i villmarka, eller benytte deg av rendyrkede fluefiskesoner med unike kvaliteter.

Arter

  • Ørret
  • Gjedde
  • Abbor
  • Røye
  • Sik
  • Harr
  • Lake

Beliggenhet

Viktige datoer

Det er ikke lagt inn noen viktige datoer

Kontakt selger

Engerdal fjellstyre

62459177

post@engerdal-fjellstyre.no

Kjøp fiskekort her

Om selger

Engerdal fjellstyre forvalter Norges største statsallmenning. Tilrettelegging for fiske og fisketurisme er en svært viktig del av vårt arbeid. Fjellstyret har seks ansatte.  

Fiskekvoter

Det er begrensninger i kvote og størrelse på fisken i fangstene. Se Fiskeregler for nærmere beskrivelser

Mer detaljert beskrivelse

Fluefisket har lange tradisjoner i Engerdal. Det var her, ved bredden av Galtsjøen, de engelske advokatbrødrene fant sitt fluefiskemekka på slutten av 1800-tallet. Det var etter sigende disse to som brakte fluefisket til Engerdal, sterkt influert av Frederic M. Halfords fiskefilosofi. I fra nyere tid har kjente fluebindere som Jon og Erling Sand skapt fluer, som i dag er velkjente klassikere for de fleste skandinaviske fluefiskere, på grunnlag av fiskemulighetene i kommunen.   

Enten du foretrekker egen ekspedisjon med fiske fra kano/ kajakk langs land i de større sjøene på jakt etter beitende storørret, harr eller grunntvannssik - eller et mer tilrettelagt fiske i egne fluefiskesoner på rennende vann - her finner du garantert noe som faller i smak!  Området gir deg mange valgmuligheter med sine omlag 900 sjøer, tjern, elver og åer, en variert vassdragsnatur som huser både stor ørret, røye, harr, gjedde, abbor, sik og stor lake.

Her finner man alt fra stilleflytende elver, strømmende og storsteinede stryk, strømnakker og brekk, avløst av håer og stille vann innimellom. Dette gir på sin side en insektsrikdom og diversitet som inspirerer til å svinge stanga gjennom hele sommeren, med imitasjoner av store døgnfluer eller fjærmyggimitasjoner.

Fisket i Engerdal byr på et allsidig tilbud og flere områder med ulik forvaltning. Du kan oppleve alt fra et villmarksfiske langt fra allfarvei i Femundsmarka - til tilrettelagte fiskeplasser for deg med begrensede beveglsesmuligheter.  Engerdal Fjellstyre forvalter fisket og driver en aktiv tilrettelegging med blant annet kultivering av fiskevann, omfattende kalking og også fiskeutsettinger i vann som ikke reproduserer.

 

Beskrivelse av fluefiskesonene:

Galtstrømmen fluefiskesone ligger mellom Galthåen og Galtsjøen. I Galtstrømmen er vadere en nødvendighet. Når det er store klekkinger av døgnfluer eller vårfluer kommer både stor harr, stor sik og virkelig stor ørret på strømmen for å beite. Og når ørreter på 3 kg ploger i den grunne strømmen i juninatta, ja, da er spenningen til å føle på. Fangstbegrensninger på harr og ørret, men ingen kortbegrensing.

Galthodet fluefiskesone ligger fra utløpet av Galtsjøen og nedover Femundselva. På vestsiden av Galthodet ligger Smithsetra som ble satt opp av engelske fluefiskelorder på slutten av 1800-tallet.  Harren dominerer og det er gode muligheter for harr over 45 cm. Fangstbegrensninger på harr og ørret, men ingen kortbegrensing.

Engeråa fluefiskesone i Erling Sand og Torill Kolbus favorittelv. Engeråa er ei lita elv som renner fra Litj-Engeren og snor seg gjennom dalen i en blanding av skog- og kulturlandskap ned til Engersjøen. Elva gir gode muligheter for harr og ørret gjennom hele elvestrekningen. Området har en døgnkvote på to fisk og maksimalmålsforvaltning, men ellers ingen begrensing i antall fiskekort. Fluesona ligger i elvas nedre deler, avgrenset mellom Kansebekken og mot utløpet i Engersjøen.

Isterforssen fluefiskesone - ved utløpet av den store sjøen Isteren er det et særdeles godt harrfiske sommeren gjennom. Når klekkingene er gode slipper store mengder harr seg ned fra Isteren og vakingen kan være svært intens. Isteren fungerer som et magasin og sørger for at fiskeforholdene i liten grad blir preget av nedbør. Vær oppmerksom på at det er fangstbegrensninger på harr og ørret, men ingen kortbegrensing.

Fiskeregler

FISKEREGLER FOR UTENBYGDSBOENDE (SPORTSFISKE)

Fiske kan bare drives mot løsing av fiskekort, unntatt fiske i henhold til stadfestede særrettigheter. Barn under 16 år fisker gratis, med unntak av garnfiske.  

 

1             Fiskeredskaper
Fiskekortet gir rett til:
– bruk av én fiskestang
- bruk av inntil tre pilkestikker under isfiske, men forutsatt aktivt fiske/kontinuerlig oppsyn. Unntak: På vannene i Sømåkvolvet og på Hognsjøen er det kun tillatt med én pilkestikke  
- håvfiske etter sik i Gløta, Sorkelva, Hyttelva, Lillebostrømmen og Vordåa v/Lillebo. Oter er tillatt på Femund og Engersjøen.
Fiske med støkrok er kun tillatt på Engersjøen hvor det tillates bruk av inntil 5 stikker pr mannskap.

Ved dorging, inkludert dorgeredskap som dyprigg og planerboard, tillates maksimum 6 stenger/sluker pr. båt i Femund og Engersjøen, og maksimum 4 stenger/sluker pr båt i Langsjøen, Vurrusjøen og Drevsjøen. I øvrige vann/elver er det tillatt å dorge med én stang per fisker.

Fluefiskesoner: Innenfor oppmerkede soner ved Isterfossen ovenfor Isterfossbrua, Galtstrømmen, Femundselva ved Galthue og Engeråa fra Kansbekken til Engersjøen, er kun tradisjonell fluestang/fluer der snøret utgjør kastevekten tillatt. Barn under 16 år kan fiske med vanlig sportsfiskeredskap også i fluesonene. 

 

2             Minstemål/størstemål/fangstbegrensninger
Minstemål: I Røa, Sømåa, Gløta, Sømåkvolvet og Lomtjønna er minstemål på ørret 25 cm.  Øvrige størrelse- og fangstbegrensinger:
- I Gløta og på strekningen f.o.m. Isterfossen, Galtstrømmen og Femundselva ned til Trysil grense er størstemål på ørret 30 cm og harr 38 cm, med slikt unntak: Hver fisker kan ta 1 ørret og 1 harr over størstemålet pr døgn. 
- I Femund og Langsjøen er størstemål på ørret 40 cm med slikt unntak: Hver fisker/båtlag kan ta 2 ørreter over størstemålet pr døgn. 

- I Engersjøen er minstemål for ørret 35 cm. 
- I Sømåa kan hver fisker kun ta to harr pr døgn, hvorav maks en over 38 cm.  - I Engeråa kan hver fisker kun ta to ørret eller harr pr døgn, hvorav maks en over 38 cm. 


- I sjøene Drevsjøen, Vurrusjøen og Langsjøen er størstemål på gjedde 80 cm. All levende gjedde lengre enn 80 cm skal her settes mest mulig uskadd ut igjen.  Unntak: Barn under 16 år er unntatt fra samtlige størrelsesbegrensinger.

 

3             Fredningstid
I Gløta, Isterfossen, Galtstrømmen og Femundselva fra utløpet av Galtsjøen til Trysil grense er stangfiske forbudt f.o.m. 15. mars t.o.m. 15. mai. Fisking gjennom isen er tillatt i samme periode. I alle bekker og elver er fiske forbudt i perioden f.o.m 1. september t.o.m 15. november med følgende unntak:
- Stangfiske etter harr tillates i Femundselva fra Galtsjøen til Trysil grense, Gløta, Galtstrømmen, Isterfossen og Sømåa. Her tillates imidlertid ikke aktivt fiske etter ørret i denne perioden. All fanget ørret skal derfor straks settes mest mulig uskadd ut igjen.

I sjøer og tjern er fiske tillatt hele året, men forutsatt at fisket foregår mer enn 50 meter fra fiskeførende innløps- eller utfallsos i perioden f.o.m 1. september t.o.m 15. november. 

 

5             Vänerlaks og forbud mot fiske
Vänerlaks – i alle livsstadier – er til enhver tid fredet. All fanget vänerlaks skal straks settes mest mest mulig uskadd ut igjen. Alt fiske er forbudt i Elgåelva og Revlingåa nedstrøms turstien til Svukuriset turisthytte. I Sømåkvolvet og på Hognsjøen er fiske fra båt eller flytefarkost ikke tillatt. Det er ikke tillatt å bruke levende agnfisk og agnfisk som ikke forekommer naturlig på fiskeplassen. Alt fiske fra offentlig veg/bru er forbudt.  

 

6             Fiskereglenes ikrafttreden 
Fiskereglene (vedtektene) gjelder f.o.m. 01.01.2020 og inntil videre.

 

FISKEREGLER FOR INNENBYGDSBOENDE (SPORTSFISKE) KAN DU LESE I VEDLAGT FIL UNDER.

Andre aktuelle tilbud